Головна » 2015 » Ноябрь » 9 » Конкурс знавців рідної мови імені Петра Яцика
17:46
Конкурс знавців рідної мови імені Петра Яцика
Нації вмирають не від інфаркту. 
Спочатку їм відбирає мову.
Ліна Костенко
 9 листопада 2015 року, у День української писемності та мови, у нашій школі за доброю традицією був проведений І шкільний етап конкурсу знавців рідної мови імені Петра Яцика.
 Петро Яцик – відомий канадський бізнесмен і меценат українського походження. З кінця 50-х років минулого століття почав направляти значні кошти на реалізацію різноманітних наукових та культурних проектів української діаспори. Він став першим меценатом багатотомної «Енциклопедії українознавства»,  що видавалася у повоєнні роки. Найбільшим в проектом, профінансованим Яциком, стало видання англійською мовою «Історії України-Русі» М. Грушевського. На переклад і друк цієї монументальної праці, меценат пожертвував 15 мільйонів доларів. 
 Петро Яцик заснував Міжнародний благодійний фонд «Ліга українських меценатів» і був його почесним президентом. Сума пожертв на українські інституції в західному світі складає понад 16 мільйонів доларів. За багатолітню меценатську діяльність нагороджений  Почесною відзнакою Президента України. 
 Петро Яцик вперше виступив з пропозицією проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді. Цю ідею підтримала Ліга українських меценатів, що об’єднує представників бізнесу з багатьох країн світу. Вони надали спонсорську підтримку у проведенні конкурсу та кошти для нагородження його переможців. Вагомий внесок на фінансування конкурсу зробив і сам Петро Яцик.
 Для учнів 3-9 класів були запропоновані завдання різного рівня складності, щоб вони мали змогу проявити свої мовознавчі здібності. Учні одягнулись святково, дівчатка -  вишиванки та віночки.                        
 Бажаємо всім учасникам конкурсу успіхів у навчанні та гарних результатів! 
Переглядів: 469 | Додав: natalka_mashkarynetz | Рейтинг: 4.2/5