Головна » 2015 » Октябрь » 12 » Тиждень правових знань
10:29
Тиждень правових знань
Усвідомлення права розвиває усвідомлення обов’язку. 
Загальний закон—це свобода, яка закінчується там, де починається свобода іншого.
В. Гюго
 Пріоритетом для будь-якої держави має бути дотримання прав і свобод людини. У 1991 році Україна, ставши незалежною державою, зробила перший крок на шляху до ствердження демократичності, верховенства права.
 Так, в Конституції України окремий розділ присвячено правам і свободам людини і громадянина. Стаття 21 Конституції України визначає, що всі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними. Відповідно до статті 22 Основного Закону держави права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. Частина 3 статті 22 Конституції України підкреслює, що за прийняття нових законів або при внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.
 В сучасних умовах розбудови правової держави та громадянського суспільства в Україні значно зростає роль правової освіти і правового виховання населення, що викликано ускладненням економічних і політичних процесів, соціальних відносин. Без глибоких правових знань розвиток суспільства неможливий. Правова освіта і правове виховання передбачає створення системи навчання і виховання, направленої на формування нового, вищого рівня правової культури особистості, її ціннісних орієнтирів та активної позиції, як члена громадянського суспільства. Правова освіта – це, передусім, знання, виховання в суспільстві толерантності і упевненості, формування спеціальних навичок, здатності відстояти свої законні інтереси та права.
 Подумайте, наскільки часто ми вживаємо слова «Я маю на це право…», «Ви не маєте права так говорити…», «Хто вам давав таке право?» і тому подібне. Цікаво, чи кожен, хто так говорить, добре знає свої права і виконує обов’язки?
 Тижні правових знань у школі, різні заходи в рамках тематичного тижня – хороша нагода дізнатися про свої права та обов’язки більше, почути думки спеціалістів у цій галузі, перевірити свій рівень знань.
 З 02.10 до 06.10.2015 року учні школи мали можливість поговорити про права людини на виховних годинах із класними керівниками, зобразити свої права в малюнках. В ході проведення Тижня правових знань було організовано виставку літератури на правову та право освітню тематику, здійснено випуск шкільної стінгазети, присвяченої Конвенції про права дитини. Проведено соціологічне опитування «Діти про свої права». З учнями 9 класу відбулася бесіда на правову тематику «Гендерна рівність» та перегляд науково-популярного фільму «Конвенція про права дитини».
 Досить часто ми стаємо свідками того, як люди доводять один одному свою правоту, захищають свої права і забувають про дуже важливий момент – наші права закінчуються там, де починаються права іншої людини!
 Пам’ятайте, що знаючи свої права, ми також повинні поважати права іншої людини! Хіба ми не хочемо, щоб і наші права поважали ті, хто нас оточує?!
Переглядів: 605 | Додав: natalka_mashkarynetz | Рейтинг: 5.0/4