Головна » 2015 » Октябрь » 19 » Революція гідності. Перший майдан
13:52
Революція гідності. Перший майдан

Молодь – це та рушійна сила,
яка може змінити хід історії, –
Революція на граніті

  У Руськівській загальноосвітній школі 19 жовтня 2015 року було проведено позакласний захід з учнями 5-9 класів на тему «Революція гідності. Перший майдан».
 25 років тому – у жовтні 1990 року – у центрі Києва почалось студентське голодування, що переросло у Всеукраїнську революцію на граніті. Молодь виступила з протестом проти тоталітарної системи і перемогла. Цю акцію історики назвали однією з найпотужніших в часи боротьби за незалежність України.
2 жовтня 1990 понад 100 студентів поставили наметове містечко й розпочали голодування на площі Жовтневої революції (нинішньому майдані Незалежності). Більшість становили студенти з Києва, Львова та Дніпропетровська.
Голодування української радянської молоді 1990 року, або так звана "Революція на граніті" - протесна кампанія спрямована на недопущення підписання нового Союзного договору. Головними вимогами протестувальників були:
• перевиборів Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі;
• проходження військової служби юнаками-українцями на території України;
• націоналізації майна Компартії України та ВЛКСМ;
• відставки голови Ради Міністрів УРСР.
Революція на граніті була ініційована у вересні 1990 року "Українською студентською спілкою" та "Студентським братством" . Цим організаціям вдалося провести найпотужнішу і найяскравішу акцію часів боротьби за незалежність України.
На їх підтримку застрайкували і всі вищі навчальні заклади Києва (а також технікуми, ПТУ і старші класи шкіл). Мітингувальники перекрили рух транспорту, оточили Верховну Раду, захопили корпуси Університету ім. Шевченка. Студентські акції протесту пройшли в обласних центрах, зокрема, Луганську та Львові.
Акції громадянської непокори, які охопили Україну в жовтні 1990 року, заклали традиції проведення демократичних акцій протесту, подальшим виразником яких стала Помаранчева революція та Революція Гідності.
Революція на граніті стала переломним моментом в утвердженні незалежності України, а молоде покоління вже на початку 1990-х засвідчило своє бажання і відстояло право жити у вільній демократичній державі.

Переглядів: 632 | Додав: natalka_mashkarynetz | Рейтинг: 5.0/5